Sunday, February 3, 2019

Bükk, Létrás-tető (2019. február 1-3.)


Február első napján a GUBACS szervezésében kilencen indultunk neki a Bükknek (3 Myotisos: Gomba, Bence és Enzo), hogy egy hétvégét barlangászattal töltsünk. A többség barlangi túravezető, tapasztalt barlangász, az elmaradt Gortani expedícióban résztvevők egy része is velünk tartott.

Szállásunk a Létrás-tetői ház volt, ami pont annyira van felszerelve, amennyire kell: térerő nincs, áram nincs, víz nincs, de van vaskályha, amibe be lehet fűteni, és vannak matracok, amin el lehet aludni. A lényeg úgyis a túrázás. 


 
Szombaton neki is indultunk, Attila-ID-Macsó-Bence a Pénz-pataki-víznyelőbarlang felé vette az irányt, a másik egység Gomba-Kiskorú-Zoli-Zsófi-Enzo pedig a Balekinába. Az első csapat nem járt szerencsével, a Pénz-pataki bejárati zónájában egy jégkásával telített szifon várta őket, a bejutás esélytelen volt. A másik csapat sikeresen beszerelte a Balekinát és lejutott a 90 méter mély barlangba, amiből 60-70 métert kötélen lehetett leereszkedni. Az alsó termekben viszont megtalálható volt a cseppkőlefolyástól a meanderig mindenféle csoda. Az út során elég sok denevér pihent a barlangban, hogy ne veszélyeztessük őket, nagyon óvatosan közlekedtünk. A barlangtúra 3,5 órát tartott, a kép a kiérkezés után készült.

Másnap csere, az első csapatnak jutott a már beszerelt Balekina, amit a túra végén persze kiszereltek, a másik csapat nagy lendülettel nekivágott a Bolhásinak, ha már a Pénz-patakiba nem lehet bejutni.

A Bolhásinál jött aztán a meglepetés, a bejárati aknát teljes szelvényében jég torlaszolta el, így oda sem jutottunk le.Érdekesség, hogy a pénteki megérkezésünkkor még az egész tájat 15-20 cm hó borította, ami a szombat plusz 10-12 fokban többnyire elolvadt, már csak völgyekben és az északi hegyoldalakon maradt meg a hó.

Hogy megérte-e a hétvégét itt tölteni? A Balekina mindenképp, a csapat pedig nagyszerű hangulatban töltötte ezeket a külső zavaró tényezőktől háborítatlan napokat.

Legközelebb az alapfokú tanfolyamosokkal jövünk vissza március végén, addigra a jégdugó már biztosan nem lesz!

by Enzo

No comments:

Post a Comment