Monday, November 6, 2017

Túra a Szemlőben

2017. október 12-én csoportunk a Szemlő-hegyi-barlangban járt. A Budai-hegység barlangjai (köztük a Szemlő is) termálvíz által jöttek létre, ami eltér az általános hidegvizes képződési módtól (pl. Baradla-barlang). A termálvizes kialakulás és az így létrejött képződmények nagyon ritkák, ezért a Szemlő-hegyi-barlang mellékágait nem lehet túl gyakran látogatni.
 1.:  A képen egy borsókövekkel és barlangi karfiolokkal borított szikla látható. Ezek mind a termálvíz által alakultak ki.  2.: Borsóköves szikla. A borsókő az egykori melegvíz feletti szakaszon jött létre, a barlangban kb. 4-5 m magasságig figyelhető meg.3.: A barlangi karfiolok a termálvíz szintje alatt alakultak ki.4.: A Budai-hegység kiemelkedése hatására a termálvíz szintje a barlang alá került, így most, hogy a meleg víz már nem alakítja a barlang ismert részeit, a hideg víz veszi át a helyét. A barlang plafonján megfigyelhetőek a kisebb kezdetleges függőcseppkövek a borsókövek végein. 5.: A csapat egy szűkület leküzdése utáni pihenőn.6.: A kiépített rész elágazásához érkezve mászhatunk fel a Kuszoda nevű szakasz bejáratához. 7.: Egyes szűkületek után meredek lemászás következik. Ilyenkor fontos társaink biztosítása.8.: A barlang egy már régen feltárt részébe érkeztünk, a Fenyő-ágba.9.: A képen egy barlangi gyöngy látható, amit kagyló hiányában kénytelen volt a csöpögő víz kialakítani.
 10.: A barlang 1930-as felfedezése óta folyamatosan folynak benne az új járatok feltárásai, azok keresése. Néhány helyen fellelhetőek az egykori kutatásokhoz használt eszközök maradványai is.

Fényképezte: Csatti
Írta: SasDóri
Rendezte: Tamás

No comments:

Post a Comment