Monday, December 18, 2017

Téli bar(l)angolás a Bükkben

Létrás-tető, Bükk, 2017. december 08-10.


Bár a morfológiai bélyegek nem egyértelműek, de házi biológusunk szerint  a Myotis myotis egy példánya telel a latrina ajtaján
(Fotó - Bongyor)

December 8-án este Budapest különböző pontjairól autók indultak Létrás-tető irányába, hogy utasaik ismét egy jó hétvégét töltsenek barlangászattal a Bükkben. A péntek esti esőben dideregve, Arthurra várva az Árpád-híd alatt, elgondolkodtam, hogy mennyire volt jó ötlet két olyan barlangot választani erre a téli hétvégére, ahol jó eséllyel bőrig fogok ázni. Azonban ezeket a gondolatokat gyorsan elhessegettem és rájöttem, hogy igazából pont erre a kalandra vágyom. Közben megérkezett Arthur és Bence, gyorsan bepakoltuk a cuccaim és indultunk is. Az úton kísérleti zenei és komolyzenei tudásunkat bővíthettük, összességében kellemes számokkal ismerkedtünk meg. Útközben felvettük a szállások kulcsait és második autóként tíz óra körül megérkeztünk a házhoz. 

Bence 18. A gyertya lángja vígan ég, és mi csúszunk-csúszunk lefele még 
(Fotó - Joe)

Joe, Réka és Kornél nem sokkal előttünk jöttek. Gyorsan befűtöttünk a kályhába, ettünk, ittunk és vártuk a többieket. Hamarosan befutott Tamás, Katinka, Gomba, Zudi és Csatti, utánuk landoltak a Sasok Krisztivel, legvégül Zsuzsi, Bongyor, Attila és Fagyi érkezett meg. Kint folyamatosan havazott, bent viszont jó meleget adott a megpakolt vaskályha. Ahogy beszélgettünk, egyszer csak előkerült egy torta gyertyákkal, Bence tizennyolcadik születésnapja alkalmából Attila sütött egyet, ami nagyon finom volt. A köszöntés után Bence megosztotta velünk, hogy lett Myotisos, anekdotáztunk, Arthur verset szavalt, majd hajnal három körül mindenki nyugovóra tért. 

Valaki lehúzta a színeket a tájról 
(Fotó - Joe)

Reggel gyönyörű napsütésre és havas tájra ébredtünk, reggeli után el is indult három csapat barlangba, volt, aki a felszínt választotta. Joe vezette csapat Lápa K-i felső ágba, Bongyorék a Fekete-barlangba, Gombával, Katinkával Attilával és Lacival a Diabáz-barlangba mentünk. Nekem ez volt az első Diabáz túrám. Először megnéztük a Szép-ágat, ezután indultunk az Agyagos-tó végponthoz. Szerencsére nem volt sok víz a barlangban és a Vízesés-aknában lévő elhúzásnak köszönhetően nem áztunk el az ereszkedés alatt. Ezután jött a Kanális és az Agyagos-szakasz, itt már nem úsztuk meg szárazon. Visszafelé a Vízesés-akna aljában ettünk, ittunk és elindultunk kifelé. Négy óra körül értünk a felszínre. A visszaúton egyszer csak Mályinkán kötöttünk ki, mivel nem ez volt a desztináció, így tettünk egy szép autós kirándulást mire visszaértünk a házhoz. Mi voltunk az elsők, el is kezdtük a chilis bab főzését, mire elkészült befutott a másik két csapat is. 

Mikulások bevetésen 
(Fotó - Csatti)

Dzsóék csapata a Lápában
(Fotó - Csatti)

Másnap reggel még szebb idő lett, Réka és Zsuzsi futni mentek a havas erdőbe a barlangos program helyett. Gombával a Bolhási-víznyelőbarlangba, Joeval pedig a Feketébe ment a csapat. Bongyor, Fagyi, Bence, Arthur és én a Pénz-pataki-víznyelőbarlangba indultunk. Már az első métereken tudtuk, hogy ez bizony egy vizes túra lesz. Nem vittünk slószt, így csak a Nagy-falig mentünk, de megfogadtuk, hogy hamarosan visszatérünk ide. Nagyon szép a barlang, szinte végig követtük a patakot lefelé, nekem egyik kedvenc hazai barlangom lett, azt sem bántam, hogy szépen eláztam.

Attila most tudta meg, hogy a Cassida a Fekete-bg. helyett 
a Létrási kutatóházban tölti a napot 
(Fotó - Csatti)

Mivel csak 6 főre volt engedélyünk, egyik társunk a barlang előtt várt ránk egész nap. 
Elfagyott végtagjait ágakkal pótoltuk.
(Fotó - Csatti)

Hazafelé megálltunk Lillafüreden egy kis meleg ételt enni, jól esett a hamburger, lángos. Este nyolc körül értünk haza. Szuper hétvége volt, köszi a szervezést és mindenkinek a részvételt!


Szöveg by Máté


No comments:

Post a Comment